in Bloggen

Kreddy – se ditt kreditbetyg i mobilen i ny app

Allt fler använder appar för att hålla ordning på det mesta inom privatkonomin. Med smarta appar är det enkelt att både följa ekonomin löpande, hålla ett öga på sparande och investeringar, jämföra olika produkter inom privatekonomi samt skapa budgetar och andra verktyg för en sundare ekonomi. Ekonomi- och finansappar brukar sägas vara en del av fintech-branschen. Det är en bransch som växer så det knakar, och nu har även UC AB hoppat på tåget. I samarbete med Schibsted Fintech AB lanserade UC AB i slutet av juni appen Kreddy.

All din kreditinformation på en och samma plats

Sedan ett par år tillbaka utvecklar UC inte bara tjänster för kreditgivare och andra borgenärer. Man erbjuder också en del tjänster för privatpersoner. Till exempel erbjuder UC Kreditkollen, som är en tjänst tänkt att ge en överblick av ditt ekonomiska liv när det gäller lån och krediter. Man erbjuder också en tjänst för automatiskt ID-skydd.

Appen Kreddy kan sägas vara en något förenklad version av Kreditkontrollen. Här samlas nästan all den information som finns i UC:s register vad avser befintliga krediter, betalningsanmärkningar, med mera. Dessutom presenteras ditt kreditbetyg såsom det ser ut när en långivare/annan borgenär tar en kreditupplysning på dig. I appen kan du också ta del av information kring hur dina krediter har utvecklats över tid och få tips på hur du kan förbättra ditt kreditbetyg. Det är också möjligt att teckna till tjänsten ID-skydd direkt i appen.

Schibsteds roll är vid första anblick lite diffus. När du börjar använda appen kommer du emellertid snart att förstå bolagets roll. I appen finns fem flikar, varav en är benämnd ”Slå ihop”. Navigerar du dig vidare till den fliken får du i princip upp ett ansökningsformulär för låneansökan hos Lendo. Detta bolag är en del av Schibsted-koncernen.

Omdömen om Kreddy

Kreddy har överlag fått ett ganska svalt välkomnande, åtminstone om vi tittar på de kundrecensioner som presenteras på App Store. Framför allt framförs att appen inte är stabil. Det är förhoppningsvis något som Schibsted ordnar till inom kort. Det framförs också kritik kring appens faktiska nytta. Att en av appens främsta funktioner, ID-skyddet, kostar en slant är till exempel inget som imponerar. Dessutom upplever en del användare att den tydliga kopplingen till lånetjänsten Lendo är lite suspekt.

Kreddy är inte den första appen som Schibsted Fintech AB har tagit fram. I slutet av 2016 lanserades appen MinEkonomi. Den är tänkt att fungera som ett verktyg där du hittar samlade uppgifter om din bostad och ditt fordon, inklusive uppskattningar av värdeförändringar. Även denna app har fått kritik för bristande stabilitet. En del användare menar också att det finns brister i korrektheten i den information som presenteras. Kritik har också framförts kring att appens huvudsakliga syfte verkar vara att locka användarna att byta försäkring för hem och fordon.

Källor: App Store, UC:s webbplats.

Written By: