FAQ

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om smslån.


Hur mycket får jag låna?

Hur stort lånebelopp du blir beviljad beror delvis på vilken lånegivare du ansöker hos, då det maximala lånebeloppet kan skilja sig stort mellan olika aktörer. Den lägsta lånesumman är oftast 1 000 kronor och därefter finns det kreditgivare för smslån som beviljar summor upp till 50 000 kronor. Hur mycket du får låna beror också på hur din ekonomiska situation ser ut, då det är viktigt att du har förmåga att betala tillbaka hela beloppet.


Vilken ränta får jag?

Vilken ränta just du kommer få går inte att säga på förhand eftersom den sätts individuellt och baseras på informationen i din kreditupplysning. I regel innebär en högre kreditvärdighet en lägre ränta. Långivarna har också olika räntespann inom vilket du kan hamna, men den exakta räntan kommer framgå i ditt låneerbjudande.


Vad krävs för att jag ska få ett smslån?

Villkoren för att få ett smslån varierar något mellan olika kreditgivare, men de grundläggande villkoren är:

  • Minst 18 år gammal
  • Svensk medborgare
  • Fast bosatt i Sverige
  • Svenskt bankkonto
  • Regelbunden inkomst
  • Inget skuldsaldo hos Kronofogden

Kan jag ansöka om smslån utan kreditupplysning?

Nej. Svensk lag kräver att en kreditupplysning tas på den presumtiva långivaren innan ett lån beviljas. Detta gäller oavsett typ av lån och går inte att undkomma på något vis, oavsett var du vänder dig för att låna pengar.

Däremot kan du ibland låna utan att göra en kreditupplysning hos just UC (Upplysningscentralen), vilken annars är den kreditupplysning som kommer påverka ditt UC-betyg. Många upplysningar görs istället via andra bolag, som exempelvis Creditsafe eller Bisnode, och dessa kommer då inte göra någon skillnad för din kreditvärdighet.


Kan jag få lån om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, det kan vara möjligt att låna med betalningsanmärkning. Det beror till stor del på vilken långivare du ansöker hos, då vissa godtar anmärkningar och andra inte. Det krävs även att du har en god betalningsförmåga i övrigt.

I regel vill dock kreditgivarna som lånar ut pengar trots betalningsanmärkning att den ska vara minst sex månader gammal. Du kommer troligen också få en högre ränta på ditt lån. Det beror på att det innebär en större risk för kreditbolaget att låna ut pengar till någon som har en historik av att inte ha skött sina betalningar.


Kan jag få lån om jag har skuld hos Kronofogden?

Nej, det går inte att teckna smslån med aktiv skuld hos Kronofogden. För att få ett nytt lån måste du vara helt skuldfri hos Kronofogden, och det gäller oavsett hur din skuld har uppkommit eller hur länge den har funnits där.

Vi rekommenderar dig istället att ta kontakt med Kronofogden och göra upp en avbetalningsplan för att på så vis bli skuldfri, samt kontakta en skuldrådgivare i kommunen där du är bosatt för att få ordning på din ekonomi.


Vad händer om jag inte betalar i tid?

Om du inte betalar i tid finns det fler olika skeenden, beroende på hur sen du är med din betalning. I det första skedet kommer du att få en påminnelse skickad till dig. Denna kommer som regel med en påminnelseavgift.

Nästa steg är inkasso, och det innebär att kreditgivaren skickar vidare din faktura till inkasso som nu kommer att vara ansvariga för att kräva in din skuld. Detta brukar innebära en inkassokostnad, plus ränta, vilket kan innebära en väsentlig ökning av din skuld. Sista steget om du inte betalar är Kronofogden. Även här tillkommer en extra kostnad, samtidigt som du också kommer få en betalningsanmärkning. Kronofogden har stora befogenheter att driva in din skuld, och bland annat utmätning av till exempel lön eller ägodelar kan bli aktuellt.