Utveckling av marknaden för smslån (2012 – 2015)

Varje år lanseras nya företag och nya tjänster inom smslån och andra lån på lägre belopp och kortare löptider. Marknaden för den här typen av lån är hela tiden i rörelse. Utvecklingen är gynnsam för oss konsumenter då ökad konkurrens och ökad innovation successivt leder till ett större utbud och även i genomsnitt lägre kostnader. Om du är nyfiken på smslån hittar du nedan en översikt över utvecklingen på marknaden mellan 2012 och 2015.

Se de allra flesta långivare, både nya och etablerade på Långivare.se.

Kvinna och man som tar smslån på mobilen

Nya smslån 2012

I kategorin nya smslån för 2012 hittar vi såväl ett par större aktörer som sedermera har tagit stora marknadsandelar som ett par lite mindre långivare som kanske inte har haft samma succé. Bland de långivare som tog plats på marknaden 2012 kan nämnas Big Bank, Finans Direkt, Spring Finance, Onea, Vippi, Credento och Snabbfinans.

Onea, som drivs av den största aktören inom små krediter i Norden, nämligen 4Finance AB, är den av ovan listade tjänster som har utvecklats bäst sedan lanseringen. Onea är ett smslåneföretag som erbjuder lån på såväl mycket små belopp (500 kr) som betydligt större belopp (upp till 30 000 kr). Just möjligheten att låna både lite och mycket är en av anledningarna till att den här aktören är ett givet val för många. Att möjligheten finns att låna med löptider på upp till två år är en annan. Vi ska också säga att kostnaderna vid korta löptider är förhållandevis låga.

Snabbfinans är en annan av långivarna som äntrade marknaden under 2012 som har haft en positiv utveckling. Det här bolaget, som drivs av S & A Sverige AB, har en större andel skara nöjda låntagare än de flesta andra långivare inom smslån och det är många som återkommer för att ta nya lån när det uppstår en brist i hushållsekonomin. Hos Snabbfinans kan man låna upp till 13 000 kr i upp till sex månader så här erbjuds smslån med mer flexibilitet.

Nya smslån 2013

2013 var en ganska lugn period på marknaden för nya smslån. I praktiken tillkom bara en handfull aktörer. Samtidigt försvann ungefär lika många. De mest namnkunniga nytillskotten för året var Daypay, Savelend och Lånbutiken. Alla dessa finns kvar och de har ett gott renommé bland låntagarkollektivet.

Savelend är kanske den mest intressanta aktören i denna trio långivare. Det här företaget, Savelend Sweden AB, erbjuder nämligen både inlåning och utlåning. De inlånade medlen från privatpersoner används sedan direkt i utlåningen i form av smslån.

Nya smslån 2014

2014 infördes en ny lag, Lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter, för att reglera marknaden för smslån och snabblån. I och med lagen är långivarna tvingade att genomföra mycket omfattande kreditkontroller av potentiella låntagare. Visserligen gjorde majoriteten av långivarna rigorösa kontroller även tidigare, men lagens fastställda krav gjorde att det var ett antal långivare som försvann från marknaden. Dessutom var det färre nya aktörer som dök upp. Denna utveckling var positiv för konsumentkollektivet som helhet eftersom de mindre seriösa långivarna trängdes ut.

Under 2014 var det tre större smslåneföretag som tog plats på marknaden, nämligen Klicklån, Everyday+ och Extrakredit. De två förstnämnda är de som har haft den bästa utvecklingen och både Klicklån och Everyday+ räknas nu som större spelare.

Klicklån drivs av Thorn, som även står bakom bland annat L’easy Minilån. Denna långivare har den specialiteten att det går att låna upp till 40 000 kr med en återbetalningstid på upp till sex år. Om man behöver låna lite mer än bara någon tusenlapp och gärna ser att löptiden är lite längre är alltså Klicklån ett bra alternativ.

Everyday+ erbjuder en smått unik tjänst genom vilken låntagarna får tillgång till en löpande kontokredit i stället för att få pengarna på kontot direkt. Denna lösning ger konsumenten en mer flexibel lösning när det saknas pengar på lönekontot.

Nya smslån 2015

2015 var ett år då det tillkom många nya smslångivare. En del nya aktörer under året är en del av större långivare som har varit verksamma under en längre tid medan andra är helt nya. Några exempel på långivare som dök upp under 2015 är Frogtail, Monetti, Creditum, Lendify, Fundmill, Credway, Flex Limit, Goodcash och L’easy Minilån.

Frogtail och Monetti är båda tjänster som drivs av det norska företaget Folkefinans AS (med filial i Sverige). Tidigare erbjöd Folkefinans AS smslån och privatlån under varumärket Folkia, men efter en namnstrid med försäkringsbolaget Folksam blev Folkefinans AS tvingade att byta namn på verksamheten eller helt enkelt sluta med att erbjuda smslån i Sverige. Resultatet blev att Folkia döptes om till Monetti. I ungefär samma veva introducerade Folkefinans AS även en ny tjänst för smslån, Frogtail. Både Frogtail och Monetti erbjuder smslån och privatlån med förhållandevis låga kostnader och lite längre löptider.