Nya regler för snabba smslån

I dagarna har en ny skrift, angående hur det är lov att kommunicera kring smslån, trätt i kraft hos Konsumentverket. Den antogs den 17 april 2019, och började gälla från och med den 1 juli samma år.

I och med den nya skriften, som är en varning, ska det bli ännu mer tydligt och transparent för låntagarna vilka villkor som gäller för det lån de tänkt ta.

Gäller marknadsföring

Den nya varningen gäller hur smslånen får marknadsföras till konsument.

Smslån har ofta både hög ränta och kort återbetalningstid, och i tillägg brukar långivarna erbjuda lånen utan kreditupplysning, vilket gör att även människor i ekonomiskt utsatta situationer kan ta dessa lån. På många sidor finner man villkoren i det finstilta, men nu ska det tydligt märkas upp vilka villkoren för låntagaren är, så att man som konsument är helt medveten om hur lånet kommer att påverka ens ekonomi.

Måste skrivas tydligt

När långivarna för smslån, och andra högkostnadskrediter, marknadsför dessa, måste de numer skriva tydligt i texten ”Detta är en högkostnadskredit”.

En högkostnadskredit är en kredit som har en effektiv ränta som uppgår till referensräntan, plus 30 procentenheter. Hösten 2019 innebär det en effektiv ränta på minst 30 procent.

Innehåller riskinformation

Smslån har som oftast en relativt kort återbetalningstid. På vissa ska du återbetala hela beloppet, plus avgifter, redan månaden efter du fått lånet utbetalt, medan andra tillåter en kortare löptid, normalt mellan 3-6 månader. Därmed ska det också stå i upplysningen kring lånet att ”Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning”.

Länkar till skuldrådgivning

”För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se”, denna text ska alltid återfinnas i informationen kring lånet.

Många av de som tar smslån ser det som en enkel väg till snabba pengar, som de inte har några problem att betala tillbaka i slutet av månaden. I andra änden ser vi dock de som tar smslån för att få budgeten att gå ihop en månad till, men som kanske inte har någon plan för hur de ska kunna betala tillbaka lånet när den dagen kommer.

Tydlig markering

Informationen kring villkoren för smslånet ska även tydligt markeras av en triangel, med ett utropstecken inuti. Denna triangel ska vara minst lika hög som tre av textraderna i upplysningen, samt att den ska vara röd, i valfri nyans. En triangel i sig är iögonfallande, och i kombination med ett utropstecken, och den röda varningsfärgen, blir budskapet svårt att missa.

Ökad medvetenhet

Genom dessa nya, tydliga riktlinjer kring hur smslån numer ska marknadsföras från aktör, ökar troligtvis medvetenheten hos konsumenten kring fördelar och nackdelar med denna typ av lån. Det gör det även enklare för långivarna, då de har tydliga ramar att förhålla sig till gällande hur de har lov att utannonsera sin tjänst.

Tydligt är iallafall att Konsumentverket med denna föreskrift gör det enklare för framtida låntagare att sätta sig in i vad de får, kontra vad de sedan ska betala tillbaka.

About the author