Allmän information om kryptovaluta

Efter att Bitcoin fått så mycket uppmärksamhet vet du förmodligen att kryptovalutor är digitala valutor, men hur mycket mer än så vet du egentligen? Låt oss titta lite närmare på några vanliga frågor om kryptovalutor.

Vad kan du använda en kryptovaluta till?

De allra flesta som köper kryptovalutor gör det som en investering. Idag finns det möjlighet att använda kryptovalutor som betalningsmetod på några få ställen, till exempel på crypto casino, men det användningsområdet är inte särskilt utbrett. På kryptovaluta.info kan du läsa mer. Istället för att ha valutan för betalningar är det för att ha en chans att tjäna pengar på investeringen som människor köper kryptovaluta, ungefär som man gör med aktier. Eftersom kursen kan gå upp mycket snabbt går det att tjäna pengar lika snabbt. Tyvärr finns det ju också risk att förlora det som investerats.

Är kryptovalutor verkligen helt oreglerade?

Kryptovalutorna står utanför banksystemen och också utanför alla länders lagar. De regleras inte på samma sätt som andra valutor och det finns inte någon central institution som har ansvar för valutan. Istället används ett decentraliserat system med en helt annan logik. Att valutorna inte är reglerade innebär inte att de är osäkra. De har ett massivt säkerhetssystem, även om det fungerar på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid med de traditionella valutorna. Systemet är så massivt att en kritik som framförs mot kryptovalutor är att den drar så mycket energi att det inte är klimatsmart att köpa eller sälja kryptovalutor. Värdet kan gå upp och ner mycket mer än andra valutor, på det sättet är investeringen mindre säker, men själva handeln är inte osäker. Och svängningarna är också det som lockar många investerare.

Är det smart att investera i kryptovaluta?

Det är svårt att ge en allmän rekommendation för investeringar. Generellt innebär investeringar i kryptovaluta en relativt stor risk att förlora de investerade pengarna, men det finns också möjlighet att tjäna stort på investeringen. Om du jämför med att ta ett lån så vet du då alltid hur mycket du kommer få i lån och hur mycket du kommer förlora för att du behöver betala avgifter och räntor. Med investeringar i kryptovaluta vet du inte om du kommer gå med vinst eller hur stor förlusten kan bli. Vilket val som är smartast? Det beror helt på din situation.

Hur fungerar det egentligen?

Kryptovalutor finns bara digitalt och det som används för att skapa säkerhet är kryptografiska metoder. Tekniken som används kallas blockchain och innebär att så kallade blockkedjor används i ett P2P-nätverk. Med ett decentralicerat system används distribuerad konsensus för transaktioner, vilket innebär att säkerheten kring transaktioner inte finns på ett enda ställe, utan på många ställen samtidigt.

Finns det fler än Bitcoin?

Bitcoin är den allra mest kända kryptovalutan, och det var också den kryptovaluta som kom först. Efter det har det med jämna mellanrum dykt upp nya valutor och idag finns det ett par tusen olika kryptovalutor, även om alla inte är särskilt stora.

About the author