Spara din skatteåterbäring som buffert

Kommer du att få tillbaka på skatten nu i år? Är du till och med en av dem som utnyttjade möjligheten att få skattepengarna redan i påskas? Om detta stämmer in på dig, har du funderat på hur du ska förvalta pengarna? Kanske går de direkt till att täppa igen hål i hushållskassan? Om du har en möjlighet att spara pengarna är det dock givetvis ett utmärkt val.

Det finns många sätt att förvalta skatteåterbäringen. Vissa låter pengarna ligga på det vanliga bankkontot medan andra för över dem till ett kapitalkonto. En del överför pengarna till ett sparkonto i en annan bank medan vissa adderar pengarna till det långsiktiga sparandet i exempelvis fonder. Vad man kan, bör och ska välja mellan beror till en del på hur stor återbäringen är, men alldeles oavsett belopp är det, om möjlighet finns, sunt att lägga undan dem på ett eller annat sätt. Skatteåterbäringen kan till exempel vara en perfekt start på ett buffertsparande.

Starta eller bygg på en buffert

Enligt Skatteverkets statistik får de som ska erhålla återbäring cirka 8500 kr i genomsnitt. Det är en slant som kan vara alldeles utmärkt att addera till ett befintligt eller nytt buffertsparande. Den här summan räcker nämligen ganska långt om det dyker upp oväntade utgifter. Nya vinterdäck, ny diskmaskin, en dyr tandläkarräkning – dessa typfall av oväntade utgifter kan ganska enkelt täckas av en buffert på omkring 8000 kr eller mer. Inte minst kan denna slant göra att du minskar risken att behöva ansöka om ett nytt smslån.

En buffert mår bra av att fyllas på kontinuerligt. Varför då inte fylla på den med varje ny skatteåterbäring? Efter några år har du en eller par extra månadslöner undanstoppade och kan då klara till exempel de första par månaderna på en ofrivillig arbetslöshet.

Investera skatteåterbäringen för framtiden

Är ditt buffertkonto redan ganska välfyllt är det ingen dum idé att istället investera din skatteåterbäring på lång sikt. Investera i breda globalfonder och låt tiden ha sin gång. Med kontinuerliga tillskott från exempelvis nya skatteutbetalningar kan din investering växa till ganska betydande summor på sikt. På sidor som exempelvis http://www.sparapengar.com kan du läsa mer om spartips och hur du mest effektivt bygger upp en buffert.

Ett grundtips för investeringar i fonder är att du väljer en eller flera globala aktiefonder med låga avgifter. Ett annat grundtips är att du inte köper för jämförelsevis större belopp vid enskilda tillfällen, utan istället månadssparar. På så sätt undviker du att köpa när det är som dyrast. Ett tredje tips är att investera via ett investeringssparkonto (ISK).

About the author