61 dagar – ny låneperiod för smslån

återbetalningstid på 61 dagar för smslån och snabblån

Löptiderna för traditionella smslån brukar vara 30, 60 och 90 dagar, och det är i princip lånebeloppets storlek som är avgörande för vilken period du erbjuds alternativt vilka perioder du får välja mellan. Det finns också smslån som har löptider på ett år eller mer. Den senaste månaden, det vill säga juli 2016, har det emellertid dykt upp en ny låneperiod, och den är på 61 dagar. Det kan upplevas som en klart udda förändring och varför den har kommit till ska vi berätta om i den här bloggposten.

Google ändrar på spelplanen

Det är faktiskt Google, sökmotorn alltså, som är den drivande parten bakom det faktum att fler och fler långivare för smslån har börjat erbjuda smslån med en löptid på 61 dagar. Vad som rent konkret har hänt, är att sökmotorn har gjort en större förändring i sin policy för annonsering av konsumentkrediter. Enligt uppgifter på Googles officiella blogg anges skäl som konsumentnytta och konsumentskydd, och principen är att annonser som är till för att marknadsföra smslån ska hållas kort.

Enligt Google är snabblån med en löptid på 60 dagar eller kortare samt som har en effektiv årsränta på 36%+ att betrakta som ogynnsamma för konsumenterna. Man utgår här från en mycket krass ekonomisk analys där återbetalningens stolek sätts i relation till lånebeloppet. Utifrån denna utgångspunkt har sökmotorn beslutat att Adwords-annonsering för sådana lån inte får ske. Lån som betraktas som mer generösa godtas emellertid som föremål för annsonsering i Adwords.

61 dagar blir den nya normen

I USA rullade den här uppdateringen ut den 13 juli och det är bara att räkna med att policyn kommer att slå igenom även i Sverige inom en nära framtid. Ett par ledande svenska långivare inom smslån har redan gått händelserna i förväg och erbjuder numera endast löptider på 61 dagar eller mer. Ett exempel är Säker Finans, en långivare som vi här på Nyasmslån.com anser vara en seriös och förtroendeingivande aktör. Säker Finans erbjuder idag smslån på mellan 500 – 40 000 kr (upp till 5000 kr för nya kunder) med en kreditperiod som är som kortast 61 dagar och som längst 360 dagar.

För de långivare som har ett brett urval av återbetalningstider, såsom till exempel 30 dagar, 60 dagar respektive 90 dagar, synes gälla att man kan fortsätta annonsera med hjälp av AdWords, förutsatt att det lån som presenteras i annonserna är av den typ som Googles annonsansvariga kan godkänna.

Rubriken hintar om att 61 dagar kan bli en framtida norm. Det bygger inte bara på effekterna av Googles nya grepp, utan på att det sker ett arbete både lokalt i Sverige och globalt med att stärka konsumentskyddet i smslånebranschen. En av de saker med smslån som ofta kritiseras är den korta återbetalningen, och det känns inte helt otroligt att både lagstiftare och myndigheter i framtiden på olika sätt kommer att försöka få bort lån med en månads återbetalningstid.

About the author