
De danska hushållen är bland de högst skuldsatta i Europa och i ett försök att få bukt med de höga skulderna har regeringen infört restriktioner kring hur smslån får utformas. Dels vad gäller räntor och avgifter, samt hur de får marknadsföras. Den nya lagen trädde i kraft i början av månaden, den 1 juli.
Den danska lagen för smslån tillhör en av de strängaste inom EU. Men 2019 låg den genomsnittliga skuldsättningen i Danmark på 620 000 kronor per capita. Det är högst i Norden, och en procentuellt sett relativt stor skillnad jämfört med Sverige som ligger på en andraplats med 427 000 kronor per capita.
Redan förra året stramades reglerna kring smslån åt i Danmark. Bland annat infördes att det alltid måste tas en kreditupplysning innan ett lån beviljas, samt att alla långivare måste ha tillstånd för utlån från den danska motsvarigheten till Finansinspektionen. Nu har reglerna för smslån alltså ytterligare dragits åt.
Några av de viktigaste regeländringarna i den nya lagen är bland annat:
- Ett räntetak om 35 %. Det betyder att inga lån får ha en effektiv ränta över 35 procent per år.
- Ett kostnadstak om 100 %. Det innebär att ett lån aldrig kan kosta mer än dubbelt så mycket. Lånar du till exempel 5 000 kronor kommer du aldrig behöva betala tillbaka mer än max 10 000 kronor.
- Marknadsföringsförbud för lån med ränta över 25 %. Långivare som tar ut räntor högre än 25 procent får alltså inte göra någon marknadsföring överhuvudtaget för sitt varumärke.
- Marknadsföringsförbud för lån i samband med spel om pengar, till exempel onlinecasinon.
Syftet med den nya lagen är att skydda konsumenterna och förhoppningsvis få bukt med den höga skuldsättningen. Det finns idag flera aktörer som satt i system att tjäna pengar på oskäliga räntor eller förseningsavgifter, och dessa aktörer kommer nu tvingas lägga om sina upplägg eller stänga ner.