Kina och EU har ingått ett avtal där de tillsammans avser lätta upp restriktionerna för europeisk export till Kina. Anledningen till att man ingår detta investeringsavtal är för att man avser motverka protektionism och utöka den globala handeln mellan länder ytterligare. Parterna framförde detta avtal i samband med en presskonferens med EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen och Kinas vice premiärminister Liu He.
Vad innebär protektionism?
Många kanske inte är så bekanta med vad faktiskt protektionism är och vad det innebär. Kortfattat kan man beskriva protektionism som en åtgärd ett i många fall land tar för att skydda varor och tjänster som produceras i landet gentemot liknande varor med konkurrens från andra länder. Ett vanligt sätt att bedriva protektionism är genom ökade tullar gentemot varor och produkter som importeras, avgifter, kvoter och mycket annat för att göra de utländska produkterna ”mindre attraktiva”. I samband med att USA:s nuvarande president Donald Trump kandiderade till presidentposten var han en stark kritiker till varor importerade från Kina och produktion som flyttats från USA till bland annat Mexiko.
Trump tar klivet mot protektionismen
Den senaste tiden har nyheterna dominerats utav just President Trumps införande av tullavgifter gentemot varor som importeras från länder i EU och Kina. President Trump anser att handelsbalansen mellan Kina och USA är till USA:s nackdel och han avser genom tullarna minska det handelsunderskott USA har gentemot Kina.
Ekonomiska konsekvenser
Tullarna har lett till att en rad ledande företagsledare har varnat för svåra ekonomiska konsekvenser ifall det uppstår ett ”handelskrig” mellan länderna. Så sent som förra veckan gick biljätten Daimler AG, ett bolag bakom märken som Mercedes-Benz, Smart och många fler, ut med en vinstvarning då de beräknar att försäljningen av dess fordon kommer minska dramatiskt i samband med de handelshinder som uppstår mellan de olika länderna.