Snart kan du betala med din iPhone

Om du har en iPhone har du garanterat stött på begreppet Apple Pay, till exempel när du har läst användarvillkor för själva produkten och användarvillkoren. Kanske har du undrat vad det handlar om? Apple Pay är en betaltjänst som bygger på så kallad NFC-teknik. Med denna teknik kan man göra snabbare och säkrare betalningar i vanliga butiker. Apple Pay finns idag tillgängligt i närmare 20 länder och inom ett par månader kommer tjänsten att rulla ut även i Sverige. Kanske kan vi betala med den här tjänsten lagom till julruschen?

Engångsklick för betalning

Det finns ett antal tjänster för kontaktlös betalning. Kanske har du aktiverat en sådan lösning på något av dina betal- eller kreditkort så att du bara behöver hålla upp ditt kort mot en terminal för att ”blippa” iväg betalningen? Apple Pay är en tjänst som fungerar med just sådan teknik, dock via din smartphone istället för via ett kort. Tjänsten har också stöd för en rad kringfunktioner (läs mer nedan).

Tekniken är givetvis något komplicerad rent tekniskt, men grunderna är mycket okomplicerade. Närfältskommunikation (NFC) möjliggör helt enkelt säker och omedelbar kommunikation mellan två kompatibla enheter inom ett mycket begränsat fält. NFC är idag standard hos många hotellkedjor när det gäller digitala nyckellås. Du kan också använda tekniken hemma för att göra din smartphone ännu smartare.

För att börja betala med din iPhone ska du se till att spara dina kortdetaljer på telefonen. Har du gjort ett köp i App Store finns detaljerna redan sparade. När du sedan ska göra en betalning ska du blippa din telefon mot mottagaren. Telefonen skickar då dina kortuppgifter krypterat till mottagaren som autentiserar och bekräftar betalningen.

Kopplas till Passbook och Touch ID

Om nu Apple Pay bygger på samma teknik som exempelvis ”vanliga” betalkort för kontaktlös betalning, vad är det då som är speciellt med tjänsten? Det unika med Apple Pay är att tjänsten är en del av både hårdvaran och mjukvaran. Säkerheten kan tas ett steg längre med Touch ID och med Passbook-appen är det inte bara betalningar som kan förenklas genom ett snabbt ”blipp”.

Passbook är en app som majoriteten av vi svenskar hittills inte har haft någon större nytta av, men med Apple Pay kommer det att ändras. I Passbook kan man nämligen spara flyg- och tågbiljetter, kundkort av olika slag, kuponger och erbjudanden. Med Apple Pay och Passbook kan man alltså hantera en mängd olika transaktioner direkt i och direkt med telefonen. När Apples betalningstjänst lanseras i Sverige inom kort kommer med största sannolikhet en mängd företag att ansluta sig ganska snabbt.

About the author