Nya typer av smslån

årslån

Om du besöker slumpmässigt utvald långivare för smslån kommer du att märka att det typiska mikrolånet på några tusenlappar med en återbetalningstid på 30 dagar inte längre är direkt standard. Det har hänt mycket sedan smslånen introducerades i Sverige för nästan exakt tio år sedan. Långivarna har sakta men säkert utökat konceptet med smslån och diversifierat såväl löptider som belopp.

Idag finns egentligen inget direkt typiskt smslån, snarare finns en mängd varianter. Den som behöver låna ett mindre belopp snabbt har givetvis fortfarande möjlighet till det, men det finns en större mängd låneprodukter att välja mellan. Här tänkte vi introducera tre stycken relativt nya begrepp och koncept inom kategorin smslån. Det handlar om mikrolån, kvartalslån och årslån.

Mikrolån

Mikrolån kan egentligen sägas vara en synonym till alla lån på mindre belopp, varav smslån är ett. När allt fler långivare breddar sina låneerbjudanden (se mer nedan) krävs dock en särskild benämning för lån på belopp som motsvarar det ”klassiska” smslånet. Det begrepp som används är då ofta just mikrolån. Om du har behov av att låna till exempel 3000 kr är det ofta ett mikrolån du erbjuds.

Mikrolån hos smslångivarna är normalt på belopp på upp till 5000 kr. Återbetalningstiden är vanligtvis 30 dagar, men som en följd av nya annonseringsriktlinjer från Google är det många som har utökat återbetalningsfristen till 61 dagar.

Att lägga till i sammanhanget är att det för många av dessa mikrolån är möjligt att låna med betalningsanmärkning. Samma möjligheter finns sällan för lånetyperna vi presenterar nedan.

Kvartalslån

Smslån med återbetalningstider på upp emot 90 dagar har funnits i flera år. En förutsättning har då ofta varit att lånebeloppet ska vara relativt stort, normalt upp emot 10 000 kr. På senare tid har det emellertid presenterats erbjudanden om så kallade kvartalslån på lägre belopp. Det krävs numera inte längre att lånebeloppet måste vara femsiffrigt för att man ska kunna betala tillbaka över tre månader.

Årslån

Som en naturlig följd av att gränserna för maximal utlåning stadigt har flyttats uppåt de senaste åren erbjuder många smslångivare numera även årslån. Det handlar om lån med maxgränser på upp emot 50 000 kr. Du kan se ett antal exempel på dessa om du går till förstasidan här på Nyasmslån.com. På ett sätt kan man säga att denna typ av lån, som betalas tillbaka på minst ett år, kan jämställas med vanliga blancolån som man kan ansöka om hos en bank eller ett kreditbolag. Skillnaden ligger framför allt i kraven på långivarens ekonomiska förutsättningar.

About the author