Weekendresor slår nya rekord

weekendresor

Vi reser allt mer, och de stadiga ökningarna gäller både charterresor, längre vistelser i exempelvis Sydostasien och weekendresor. Just weekendresorna sticker ut i statistiken. Enligt uppgifter från resebyrån Ticket är ökningen i antalet bokade weekendresor i augusti-september hela 35 procent.

Fler upplevelser till en lägre kostnad

Det är relativt billigt att resa iväg över en weekend eller en långhelg (till exempel torsdag-söndag) och resan kan ge betydligt fler upplevelser än vad exempelvis en charterresa till Medelhavet kan ge. Dessutom ger det lägre priset möjligheten att upptäcka fler spännande platser.

En weekendresa innebär också att man är borta en kortare tid och kanske inte behöver ta ut semesterdagar eller ta ledigt på annat sätt. Ledighet är en annan kostnad man bör ta med i beräkningen och med weekendresor blir denna kostnad alltså mindre jämfört med en vanlig charterresa.

Mindre behov av att låna

För en charterresa till Spanien, Italien, Grekland eller någon av de andra populära destinationerna för sol och bad kan kostnaden bli av den storleken att det krävs lån för att finansiera den. Det är faktiskt mycket vanligt att ressugna svenskar tar privatlån för att finansiera semestern. Privatlån är ett alternativ, men det gäller att försöka att inte låna för mycket. Det är också viktigt att jämföra lån för att komma så billigt undan som möjligt.

Det lägre priset för en weekendresa gör att behovet av att låna också förmodligen blir mindre. En weekendresa för två personer behöver inte kosta mer än 4000 – 5000 kr och det är ett belopp många utan problem kan spara ihop till. Samtidigt finns alltid möjligheten att komplettera ett sparat belopp med ett mindre privatlån eller smslån. För detta ändamål kan räntefria smslån vara den bästa lösningen.

Populära resmål hösten 2018

Resebyrån Ticket är ledande när det gäller resor till europeiska storstäder och man har därför omfattande statistik om trender. I statistiken för hösten 2018 framgår att London är ohotad etta på topplistan över de mest populära destinationerna för kortare resor. Amsterdam placerar sig på en god andraplats och Paris är trea på Tickets topplista.

På topp 10 för hösten 2018 återfinns tre nykomlingar. Det handlar om München, Wien och Lissabon. En anledning till att dessa destinationer vinner mark kan vara att flitiga weekendresenärer har börjat söka sig till andra resmål än de traditionellt mest populära. Den som redan har besökt exempelvis London, Paris, Barcelona, Madrid och Budapest vill kanske hitta nya spännande reseupplevelser och väljer då att vidga vyerna.

Dyrare weekendresor 2018

Alla flygresor kommer att bli dyrare från och med den 1 april 2018. Det gäller både inrikesflyg och flyg till destinationer i Europa och övriga världen. Det kommer naturligtvis att påverka priserna på weekendresor. För resor inom Sverige och inom EU läggs ytterligare 60 kr på biljetten (enkel resa) och för resor utanför EU blir den extra pålagan 250 kr eller 400 kr för enkel resa. Den nya flygskatten blir särskilt kännbar för den som tar en tripp över Atlanten för en helg i exempelvis New York. Totalpriset per person tur och retur kommer att bli 800 kr högre från och med den 1 april 2018.

About the author